Egyénre szabott gerinctorna teljes körű felmérés alapján

Magyarországon egyedülálló testtartás felmérés és gerinctréning

Fáj a hátad, nyakad, csípőd, lábad, talpad– és mondták, hogy ez összefügg a testtartásoddal? Szeretnéd tudni, hogyan indulj el, ki tud rajtad segíteni?

A megoldás egy Magyarországon egyedülálló gerinctorna program, ami a testtartást komplex összefüggéseiben vizsgálja és kezeli.

Milyen okok állnak a megváltozott testtartás hátterében?

Testtartásunk, mozgásunk nagyon sok tényező miatt alakul úgy, ahogyan azt éppen látjuk és érezzük. Sokat halljuk, hogy örökölt okok, mozgáshiány, rossz szokások, elhízás, balesetek, műtéti hegek alakíthatják tartásunkat. Kevesebbet halljuk, hogy a testtartásra egyéb tényezők is hatnak, mint a látás, egyensúly-szervünk, talpunk, akár fogsorunk is.

Manapság ezeket a területeket teljesen külön kezeljük, más-más szakemberhez megyünk, ha problémánk van ezekkel, nem is sejtjük, hogy ezek akár össze is függhetnek. Pedig az alap anatómiai és élettani összefüggések azt támasztják alá, hogy a test izomzatának működését és így a tartásunkat és mozgásunkat mindezek együtt határozzák meg. Egy fogelvesztés, foghiány, megváltozott fogazat ugyanúgy hatással lehet a testtartásra, mint a szemizmok gyengülése, vagy az egyensúlyozó szervben történt változás. Éppen ezért fontos, hogy ezeket a területeket együttesen vizsgáljuk. Azaz a hagyományos gerinctorna sokkal hatékonyabbá tehető, ha a fenti összefüggésekkel együtt alakítjuk ki a programot.

Mit jelent a propriocepció és miért jelentős a testtartás szempontjából?

A propriocepció az reflex, amely segít érzékelni a test helyzetét és mozgását a térben. Ez a test belső mechanizmusainak összehangolt működéséből ered, és lehetővé teszi számunkra, hogy tudatában legyünk testünk részeinek pozíciójáról és mozgásáról anélkül, hogy tudatosan megfigyelnénk azt.

Testünk idegrendszerünket használja a kommunikáció módjaként, például ahogyan a lábunk mozog, akkor az idegrendszeren keresztül érkezik jelzés, és „elmondja” agyunknak, hogy mi történik. Másrészt, ha agyunk mondja meg a lábunknak, hogy mozogjon, akkor a jel az ellenkező irányú. Ezek a jelek oda-vissza járnak egész nap. Azaz, a propriocepció egy állandó visszacsatolási hurok az idegrendszerben.

Ha a propriocepciót jól működik, az egyén testhelyzete automatikusan beáll, és ez segít a nap minden területén, pl. a helyiségben lévő tárgyak megkerülésében vagy abban, hogy ne essünk ki a székből. A propriocepció lehetővé teszi az olyan tárgyak, mint a ceruzák, gombok, kanalak és fésűk ügyes kézi manipulálását, vagy egy pohár víz felszedését. A proprioceptív rendszernek van egy másik szerepe is – segít modulálni és megnyugtatni stimulációs szintünket, hogy összpontosítani tudjunk. A proprioceptív rendszerünkben izmainkban és ízületeinkben találhatók receptorok. Ezek a receptorok vagy érzékelők akkor aktiválódnak, amikor mozgás közben összenyomódnak vagy széthúzódnak.

Mi a humunculus és miért van jelentősége ennek a testtartásban?

A HUMUNCULUS egy szimbolikus ábrázolása annak, hogy a különböző test-érzékelési jelek milyen súllyal bírnak az agyban a külvilág felől érkező információ felgoldogázásában.

Jól látszik, hogy a tapintás, látás, hallás (és egyensúlyozó szerv) milyen nagy jelentőséggel bír, Ugyanakkor meglepő, hogy az ajkak, nyelv, fogak és a szájüreg is nagyon jelentős bemeneti jel. Mindezek mellett a test izületeiben található érzőideg-végződések adnak jeleket és mindezt egyszerre értékeli ki az agykéreg, ez alapján határozza meg a test elhelyezkedését a térben és a test mozgását, koordinációját. 

A kép és a HUMUNCULUS koncepció alapján könnyebben megérthető, hogy a testtartás mennyire összetett állapot és mennyivel teljesebb képet kapunk arról, ha a testtartás felmérésben ezeket a tényezőket is vizsgáljuk.

A komplex testtartás-felmérés részletei

A jó hír, hogy Magyarországon immár elérhető ez a fajta komplex felmérés, melyet Olaszországban és más országokban régóta alkalmaznak és professzionális sportolók, átlagemberek kezelésében, tartásuk, sportteljesítményük fokozásában.

Miben ad többet ez a komplex testtartás-felmérés a hagyományos felmérésekhez képest?

A gerincproblémák, testtartás-problémák megállapításán túl a proprioceptív reflexek komplex működésének figyelembe vételével sokkal pontosabb képet kapunk arról, hogy az életmód, korábbi sérülések mellett mik lehetnek az egyéb okok. Lehet, hogy az egyensúly-szerv, látás, talp, vagy akár a fogazat megváltozása, ami hozzájárul a testtartás, gerincprobléma kialakulásához. Ennek tudatában pedig a hagyományos gerinctorna-gyakorlatokon kívül sokkal célirányosabb gyakorlatokat és kiegészítő terápiákat tudunk beilleszteni az egyénre szabott gerinctorna programba. 

A felmérés során a testkép elemzésében vizsgálja a látással, egyensúly-szervvel, harapással, talppal való összefüggéseket és egy olyan összefoglalót készít, melyben javaslatokat tesz a fenti területek fejlesztésére, ha az szükséges.

Miből áll a komplex testtartás-felmérés?

 1. Egy kérdőív segítségével felmérjük a páciens orvosi történetét, sérüléseit, egyéb traumákat, műtéteket és a munka és sport szokásokat
 2. Digitális tartás-elemzést végzünk több irányból készült testfotók alapján
 3. Nem invazív neurológiai funkcionális vizsgálatot végzünk az egyensúlyozó szerv felmérésre
 4. Vizsgáljuk a szemmozgató izmokat
 5. Vizsgáljuk a test komplex rendszereit annak eldöntése érdekében, hogy a főbb problémák a test alsó szakaszából, felső szakaszából indulnak-e ki, vagy mindkét rész felől érkezik információ
 6. Megvizsgáljuk a talpat podoszkóp segítségével és felmérjük a talpboltozatot és a boka állapotát
 7. Digitális testsúly eloszlást vizsgálunk, ami önmagában is fontos információ, de ezen kívül a test stabilitását (kilengéseit) is vizsgálja.
 8. Digitális talp-terhelés vizsgálatot végzünk járás közben
 9. Vizsgáljuk, hogy a harapás, nyelv helyzete és izomtónusa milyen hatással van a testtartásra

A felmérést, kielemzést és a diagnózis ismertetését is gyógytornász végzi. A felmérés 60-90 percet vesz igénybe. A felmérés fürdőruhában, sportruházatban, vagy alsóneműben készül, javasolt komfortos ruházattal készülni.

A bejelentkezés folyamata

 1. Űrlap elküldése, vagy telefonos bejelentkezés
 2. A felmérés és a kiértékelés időpontjainak megbeszélése
 3. Felmérés
 4. Gyógytornászunk kiértékeli az eredményeket és elkészíti az írásos összefoglalót
 5. A páciens második időpontjában a gyógytornász ismerteti a vizsgálat eredményét és javaslatot tesz a terápiára
 6. Klinikánkon elérhető kezelések elindulhatnak
 7. Beutalót adunk azokra a kezelésekre, melyek partner-rendelőinkben lehetségesek

Milyen terápiás lehetőségek vannak a testtartás felmérés után?

 • Gerinctorna gyakorlatok
 • Korábbi sérülések, hegek kezelése
 • Kineziotape
 • Manuális terápiák
 • Neuro-Mozgáskorrekció Technika
 • Funcionális optimetria (tartás-korrekció a szem mozgató izmainak korrekcióján keresztül) 
 • Speciális talpbetét
 • Belső szervi összefüggések kezelése
 • Sport és munkahelyi ülés változtatások, kiegészítő mozgásra javaslat
 • Fogászati harapás-helyreállítás a harapás testtartással való összefüggéseivel összhangban
 • Logopédia a nyelhelyzet (funkció) és testtartás összefüggésének tükrében

A komplex testtartás-felmérő szűrőprogram értéke

49 000 Ft

A szűrőprogram két alkalomból áll.
A felmérés 90 perces.
Egy külön időpontban, egy 30 perces személyes megbeszélés során gyógytornászunk javaslatot tesz a következő lépésekre.

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

  Atavédelmi nyilatkozat: https://neurotrain.hu/adatvedelmi-tajekoztato/

Rendelési idő:

 • Hétfő: 09:00-18:00
 • Kedd: 14:00-19:00
 • Szerda: 09:00-19:00
 • Csütörtök: 08:00-19:00

Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.

Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846

E-mail: info@neurotrain.hu