Alvással Kapcsolatos Mítoszok és Tények

Mítosz #1:

Minél kevesebbet alszunk, annál produktívabbak vagyunk. Az alvás felesleges időtöltés

Tény:

Hosszú távon a krónikus alváshiány csökkentheti a termelékenységet és az éberséget. Az optimális mennyiségű alvás kulcsfontosságú a hatékony munkavégzéshez. Az alvás egy olyan regenerációs folyamat, ami alatt a test pihen, méregtelenít és feldolgozza az információt. Ha ez nem lehetséges az alvásidő rövidsége miatt, vagy a nem megfelelő alvásminőség miatt, a test hajlamosabbá válik sok megbetegedésre.

Mítosz #2:

Az alvászavarok csak idősebb korban fordulnak elő. Csak túlsúlyos embereknek van alvászavara

Tény:

Az alvászavarok bármely életkorban kialakulhatnak. A stressz, az életmód és az egészségügyi problémák is hozzájárulhatnak az alvászavarokhoz. Gyermekkorban is van alvászavar, sőt elég gyakori. Nem csak túlsúlyos embereknél alakul ki alvászavar, még akkor is, ha a túlsúly valóban rizikófaktor az alvásbetegség szempontjából is.

Mítosz #3:

Az alkohol és a marihuána segít az alvásban.

Tény:

Bár ezek a szerek először lehetnek nyugtató hatásúak, hosszú távon rombolhatják az alvásminőséget és az alvás alatti légzést, különösen az un. REM alvási szakaszt.

Mítosz #4:

Az alváshiányt pótolhatod a hétvégén.

Tény:

A túlórázást, éjszakázást nem lehet teljesen bepótolni. Olyan van, hogy egy nyugodt hétvégével, vagy szabadsággal valamit visszanyerünk, de a rendszeres pihentető alvás hiánya megmutatkozik koncentrációban, teljesítményben, egészségben.

Mítosz #5:

Csak teli hassal lehet jót aludni.

Tény:

Bár az éhezés valóban nem jó lefekvés előtt, de számos kutatás bizonyítja, hogy a teli gyomor, főleg a nehéz, fűszeres ételek kifejezetten zavarják az alvást. Az éhezésre jó megoldás valamilyen könnyű, emészthető étel fogyasztása.

Mítosz #6:

Az alvási problémák csak az éjszakai alvást érintik.

Tény:

Az alvászavarok nappali álmossághoz, fáradtsághoz és koncentrációs problémákhoz is vezetnek. A legtöbb alvászavar együttjárója a nappali aluszékonyság, fáradtság, gyengébb teljesítmény a munkában, sportban, tanulásban.

Mítosz #7:

A horkolás mindig ártalmatlan.

Tény:

A horkolás háttérben súlyosabb alvászavarokkal, például alvási apnoéval is állhat. Ha rendszeresen horkolsz, érdemes orvoshoz fordulni.

Mítosz #8:

Az alvászavarokat mindig gyógyszerekkel kell kezelni.

Tény:

Az alvászavarokat gyakran kezelhetik életmódváltásokkal, viselkedésterápiával vagy más alternatív módszerekkel. Gyógyszerek csak a végső megoldások között szerepelnek. Az alvási apnoe egyik leggyakoribb kezelési módszere az un légsínes terápia, a CPAP, ami egy maszk és nyomással viszi be a levegőt az elzáródott légutak ellenében.

Ismerd meg az S-Leap Alvástréninget

Az S-Leap tréninget elsősorban azok számára fejlesztettük ki, akik szeretnének javítani az alvásuk minőségén. Az insomnia, vagy más néven elalvási nehézség, gyakori felébredés nagyon jó kezelhető különböző stressz-kezelési módszerekkel, viselkedés-terápiás tréningekkel. 

Az S-Leap egy egyedülálló tréning, mely a modern alvásorvoslás alapjainak ismertetése mellett segít a résztvevőknek, hogy hatékonyan tudják kezelni elalvási nehézségeiket, javítani tudnak alvásminőségükön. Az S-Leap tréning egyik legfontosabb előnye, hogy nem online, hanem személyesen, csoportokban tartjuk. Így a trénerek és a résztvevők közt valódi kapcsolat alakul ki, és az összetartozás élményének köszönhetően bizonyítottan hatékonyabb a tréning.

Rólam

Dr. Hermann Gábor

 

2020 óta foglalkozom alvásfogászattal, neves hazai alvásorvosi team-ek tagja vagyok, alvásorvosokkal és fül-orr gégészekkel dolgozom együtt. A fogászat, alvás, teljes test vonatkozása mellett a sport- teljesítményfokozással és a neurológiai fejlesztés területeivel is foglalkozom. 2019-ben dolgoztam ki azt az egészség-program koncepciót, mely az S-Leap Alvástréning alapjául szolgált. Szeretettel várlak az S-Leap Alvástréningen!

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

    Atavédelmi nyilatkozat: https://neurotrain.hu/adatvedelmi-tajekoztato/

Rendelési idő:

  • Hétfő: 09:00-18:00
  • Kedd: 14:00-19:00
  • Szerda: 09:00-19:00
  • Csütörtök: 08:00-19:00

Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.

Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846

E-mail: info@neurotrain.hu