Kognitív Viselkedésterápia: Gondolatok és Alvás

Gyakran előfordul, hogy az alvásproblémáink hátterében álló negatív gondolatok és szokások torzítják a valóságot és nehezítik el az alvást. Például az aggodalom az elalvás miatt vagy az álmatlanság miatt kialakuló frusztráció mind olyan tényezők, amelyek zavarhatják az alvást.

Kognitív Viselkedésterápia Az Alvásban:

A kognitív viselkedésterápia (KVT) hatékony módszer lehet az alvásproblémák kezelésére. Ez a terápiás megközelítés arra összpontosít, hogy felismerjük és megváltoztassuk a negatív gondolatokat és szokásokat, amelyek befolyásolják az alvást.

Néhány példa a KVT alváskezelési technikáira:

Az Alvással kapcsolatos aggodalmak felismerése:

Az első lépés az, hogy felismerjük és dokumentáljuk azokat a gondolatokat és aggodalmakat, amelyek megzavarhatják az alvásunkat. Ezek lehetnek például az elalvás idejével kapcsolatos aggodalmak vagy a másnaposság miatti szorongás.

Gondolatok vizsgálata:

A KVT segít megvizsgálni ezeket a gondolatokat és értékelni, hogy mennyire valóságosak vagy racionálisak. Gyakran kiderül, hogy az aggodalmak túlzottak vagy irreálisak.

Gondolatok módosítása:

Az irreális vagy negatív gondolatok helyett tanuljunk meg pozitívabb és reálisabb gondolatokat helyettesíteni. Például, ha aggódunk az elalvás miatt, gondoljunk pozitív tapasztalatainkra az alvással kapcsolatban.

Szokások és alvási minták módosítása:

A KVT segíthet abban, hogy megváltoztasd az alvással kapcsolatos szokásaidat és mintáidat. Tanuld meg, hogyan alakítsd ki egy egészséges alvási rutint.

Az alvásminőség javítása a KVT segítségével hosszú távon is lehetővé válik, mivel megtanít minket a negatív gondolatok és szokások kezelésére. Ha szeretnél többet megtudni a KVT-ről és az alvásról, kérlek, ne habozz további információkat kérni, vagy konzultálni egy szakemberrel.

Ismerd meg az S-Leap Alvástréninget

Az S-Leap tréninget elsősorban azok számára fejlesztettük ki, akik szeretnének javítani az alvásuk minőségén. Az insomnia, vagy más néven elalvási nehézség, gyakori felébredés nagyon jó kezelhető különböző stressz-kezelési módszerekkel, viselkedés-terápiás tréningekkel. 

Az S-Leap egy egyedülálló tréning, mely a modern alvásorvoslás alapjainak ismertetése mellett segít a résztvevőknek, hogy hatékonyan tudják kezelni elalvási nehézségeiket, javítani tudnak alvásminőségükön. Az S-Leap tréning egyik legfontosabb előnye, hogy nem online, hanem személyesen, csoportokban tartjuk. Így a trénerek és a résztvevők közt valódi kapcsolat alakul ki, és az összetartozás élményének köszönhetően bizonyítottan hatékonyabb a tréning.

Rólam

Dr. Hermann Gábor

 

2020 óta foglalkozom alvásfogászattal, neves hazai alvásorvosi team-ek tagja vagyok, alvásorvosokkal és fül-orr gégészekkel dolgozom együtt. A fogászat, alvás, teljes test vonatkozása mellett a sport- teljesítményfokozással és a neurológiai fejlesztés területeivel is foglalkozom. 2019-ben dolgoztam ki azt az egészség-program koncepciót, mely az S-Leap Alvástréning alapjául szolgált. Szeretettel várlak az S-Leap Alvástréningen!

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

    Atavédelmi nyilatkozat: https://neurotrain.hu/adatvedelmi-tajekoztato/

Rendelési idő:

  • Hétfő: 09:00-18:00
  • Kedd: 14:00-19:00
  • Szerda: 09:00-19:00
  • Csütörtök: 08:00-19:00

Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.

Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846

E-mail: info@neurotrain.hu