Miért veszélyes a gyermekeknél a figyelemzavar?

Az elmúlt években (beleértve napjainkat is), sajnos világszere egyre több szülő tapasztalja, hogy gyermekének nehézségeket okoz a koncentráció. Már egészen kicsi gyermekeknél is észrevehető, hogy figyelmük könnyedén elkalandozik, akár egy-egy játék sem képes őket hosszabb ideig lekötni.

Ezek a gyermekek az átlagnál mozgékonyabbnak mutatkoznak, impulzívabbak, gyakran nyugtalanok. A szülő azonban ilyenkor gyakran csak legyint, és azt mondja: ő egy ilyen kis sajtkukac, miért baj az, ha sokat izeg-mozog?

Később, amikor ezek a gyermekek iskolába mennek, sok esetben magatartás problémák jelentkeznek náluk. Nehezebben tűrik a monotóniát, a tanórán sokszor elkalandozik a figyelmük, nehezebben élik meg társaikkal a konfliktusokat, kevesebb barátjuk van (vagy egyáltalán nincs), és nem a képességükhöz méltó osztályzatokat hoznak…

"Te ennél sokkal többre lennél képes"

Mondja ilyenkor a csalódott szülő, aki teljesen értetlenül áll a kérdés előtt, hogy az ő értelmes, eszes gyermeke miért képtelen tisztességesen felkészülni egy-egy dolgozatra. A gyermek persze ettől kellemetlenül érzi magát, szégyenkezik szegény, hiszen, bár valóban több rejlik benne, mégsem képes ezt a felszínre hozni. De vajon miért?

Ha a figyelemzavart nem vesszük komolyan, és nem találjuk meg a kiváltó okát, valamint a megfelelő kezelési lehetőséget, akkor félő, hogy a gyermek egész életét át fogja hatni, és felnőttként is meghatározza majd a döntéseit, a választásait, eredményeit és sikereit, vagyis a nagybetűs életben való boldogulását.

Az iskolában a figyelemhiányos gyermekeket gyakran diszlexiásnak, diszgráfiásnak bélyegzik, és ez a címke egész életében rajta is marad, ha a szülő nem tesz valamit már az egészen korai jelek felismerése után.

Milyen tünetek utalnak figyelemzavarra?

  • A gyermek nehezen figyel huzamosabb ideig egy dologora (kicsi korban ez lehet játék vagy mese is).
  • Gyakran nyugtalan, feldúlt, ingerlékeny, esetleg fáradékony, kialvatlan
  • Az átlagosnál impulzívabb, mozgékonyabb, gyakran babrál valamivel, fészkelődik a széken
  • Az iskolában a tanárok magatartásproblémákra panaszkodnak.

Miért kell foglalkozni a figyelemzavarral?

Egyrészt azért, mert a figyelemzavar nem önmagában való betegség, hanem egy mélyebben gyökerező probléma tünete. Ez a probléma pedig egyaránt lehet szervi elváltozás, neurológiai panasz vagy pszichés ok.

Ha a szülő nem tulajdonít elegendő figyelmet a koncentrációs problémák valódi okának feltárására, és elmarad a szükséges kezelés, akkor a háttérben meghúzódó komolyabb okok is rejtve maradnak.

Másrészt azért, mert a kezeletlen figyelemzavar a gyermek egész életét meghatározza majd; vagyis hadd fogalmazzunk inkább úgy, hogy tévútra viszi. Egyszerűen, a sajátja helyett, egy másik életet kell majd élnie, amelyben kiskorban rásütik a „túlmozgásos” jelzőt, megbélyegzik azzal, hogy képtelen figyelni, aminek hatására egyrészt torzul az énképe és csorbát szenved az önértékelése, másrészt sosem végezhet majd a képességeihez mért feladatokat, le kell adnia az elvárásait, kisebb és könnyebb célokat tűzhet csak ki maga elé, és a szociális kapcsolatai (akár a későbbi párkapcsolata) is megalkuvásokkal, és külső-belső konfliktusokkal lesz tele.

A figyelemzavar okát tehát minden esetben fel kell tárni, és meg kell találni a valódi megoldásokat a mélyen meghúzódó, valódi problémákra, hogy a gyermek olyan életet élhessen, amire hivatott – kompromisszumok és csalódások nélkül!

A Neurotrain fejlesztőközpontban minden estben részletes kivizsgálás és mélyre ható, szakorvosi konzultáció előzi meg a kezeléseket. A vizsgálat eredményei (és a szülővel való részletes beszélgetés) után pedig együtt értékeljük ki az eredményeket, határozzuk meg az egyéni célokat, és választjuk ki a legmegfelelőbb és leghatékonyabb kezelést kis pácienseink számára.

Kattintson az alábbi gombra, és kérjen időpontot most teljeskörű kivizsgálára!

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

    Atavédelmi nyilatkozat: https://neurotrain.hu/adatvedelmi-tajekoztato/

Rendelési idő:

  • Hétfő: 09:00-18:00
  • Kedd: 14:00-19:00
  • Szerda: 09:00-19:00
  • Csütörtök: 08:00-19:00

Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.

Telefon: +36 1 306 78 46

E-mail: info@neurotrain.hu